פירוט קורסים לכיתות ז׳-י׳
סמסטר א'
קורסים משעה 9:45- 8:15
1.שם הקורס: מלחמות רובוטים
שם המורים: תמר גרינברג
בקורס נהנדס רובוטים קטנים (בוטים) בבניה חופשית. נעצב לבוטים מבנה ייחודי ונקנה להם יכולות שונות ע"י חיישנים, תכנות של בקרי ארדואנו, ושליטה מרחוק ע"י בלוטות'. מטרת העל תהיה להשתיק את הרובוט היריב. הרובוטים ייבנו מחומרים שנמצאים בסדנה – אריזות ממוחזרות, עץ, פלסטיק, מסקינטייפ, ודבק חם. לא נשתמש במבנים מוכנים מראש. בסוף הקורס תערך תחרות בין כל הקבוצות.
2. שם הקורס: סדנת Alice לימוד יסודות התכנות ע"י אנימציה תלת מימדית
שם המורה: יוסי ירון
במהלך הסדנא נלמד את יסודות התכנות, בשיטת לימוד חווייתית ומהנה ע"י שפת התכנות ALICE - שפה המאפשרת תכנות של אנימציות תלת-מימדיות באיכות גבוהה, תוך שימוש בסביבת תכנות גרפית ואינטואיטיבית. תוך כדי בניית קליפים של אנימציה תלת-מימדית ומשחקי מחשב בסיסיים, נלמד עקרונות ויסודות בתכנות והנדסת תוכנה (תנאים, לולאות, פרוצדורות, תכנות מונחה עצמים, תכנות אינטראקטיבי ו-events) וכן עקרונות של גרפיקה תלת-מימדית (תנועה, תאורה, מצלמות וכו'). הקליפים הסופיים ישולבו, לפי בחירת התלמידים, באתר אינטרנט. סביבת התכנות של ALICE היא חינמית, וניתנת להורדה והתקנה באופן חוקי גם בבתי התלמידים, מה שיאפשר למעוניינים בכך להמשיך ולעבוד על הקליפים והמשחקים גם בבית. שפת ALICE פותחה באוניברסיטת קרנגי-מלון בארה"ב, מתוך מטרה מוצהרת להפוך את לימודי מדעי המחשב לחווייתיים ואטרקטיביים לתלמידים, על מנת לעודד תלמידים לבחור בלימודי מדעי המחשב ולהתמיד בהם.
3. שם הקורס: קל וחומר
שם המורה: רותי מתתיהו
קורס בפיסול המנחיל את יסודות הפיסול בחומרים שונים תוך התנסות מעשית בעבודת סדנה. לימוד טכניקות וחומרים, הכרות עם יצירות של אמנים בארץ ובחו"ל תוך שימת דגש על תהליכי עבודה וחשיבה. בקורס מספר תרגילים מרכזיים, פיסול דיוקן בחומר, פיסול גוף אדם בחוטי ברזל, פיסול בעיסות נייר ופיסול בשעווה. בקורס נשלב את החוויה היצירתית לצד רכישת כלים טכניים.
4. "הנסיכים הקטנים" – במה באומנות וקהילה (שנתי)
שם המורה: רעות אסימוני פלדמן
״צייר לי כבשה״ ביקש הנסיך הקטן מהטייס שמטוסו התרסק במדבר, בספר ״הנסיך הקטן״. בקשה זו של הנסיך מובילה את הטייס לחדול מלעסוק בענייניו הרציניים״ ולנסות למלא את בקשתו של הנסיך. בקשת הציור מזמנת לטייס הזדמנות להרפתקה והתפתחות עצמית. דרך ניסיון להגשים את בקשתו של הנסיך הקטן, הטייס מגיע להסתכלות עמוקה ויצירתית על המציאות. הקורס השנתי ״הנסיכים הקטנים״, הוא קורס שעיסוקו עשייה בקהילה. יחד נעבוד כצוות העובד בהדדיות, נלמד טכניקות שונות באמנות וביצירה, נחקור ונבחר קהילות איתן נרצה לעבוד. מתוך שיח עם הקהילה נלמד איזו ״כבשה״ הם היו רוצים שנצייר להם. או במילים אחרות, אילו חלומות ויזואליים הם היו רוצים שנגשים עבורם. הבקשות יהוו עבורנו הזדמנות לשיתוף פעולה פורה, אך יחד עם זאת הן ישמשו כמצע לביטויי והתנסות.
בעולם צרכני שמנוהל ע״י כוחות כלכליים, יש חשיבות וערך רב לשמור על הכלל האנושי הפשוט – כשאתם נותנים אתם גם מקבלים.
תוכנית הקורס כוללת עבודה משולבת עם פרויקט ארצי לתלמידים מחוננים "אמנות וקהילה" ויכלול שני מפגשים משותפים עם תלמידים מחוננים שמשתתפים בתוכנית.
5. שם הקורס: יסודות הכימיה
שם המורה: אורן להב
בקורס יסודות הכימיה נלמד את המושגים הבסיסיים ביותר במדע הכימיה ברמת בית ספר יסודי כך שנקבל מבט ראשוני על תחום זה. נלמד מהי תרכובת ומהי תערובת, מאפיינן וההבדל ביניהן .נלמד על תגובות כימיות וסוגי תגובות שונות. נלמד על מבנה אטום ,מהי מולקולה ומהם פולימרים. נלמד על הטבלה המחזורית על הקבוצות והמשפחות השונות שמופיעות בטבלה, על מתכות ואל מתכות והייחודיות בכל קבוצה. במהלך הקורס נבצע ניסויים שונים נלמד מהם כלי המעבדה וכיצד לתכנן ולערוך ניסויי. נצפה בתגובות של חומצות ובסיסים בניסויי של גידול אלמוגים כימיים במעבדה (ניסויי אילן רמון) נבנה סוללות חשמליות ממרכיבים ביתיים, ונלמד על התגובות הכימיות המתרחשות סביבנו יום יום כפוטוסינתזה, פיתוח נייר צילום ויצירת ג'לים , ואפילו ניגע בכימיה במטבח.
6. שם הקורס: הרעיונות הגדולים של הפיזיקה הקלאסית
שם המורה: נמרוד שגב
בקורס נלמד את השורשים של הפיסיקה הקלסית והמודרנית. החל מפילוסופיית המדע של אריסטו דרך גלילאו גליליי, אייזק ניוטון וענקי המכניקה. נמשיך בחשמל על ממציאיו השונים: אמפר, פאראדיי, קולון ואחרים ונראה כיצד טווה מקסוול את המערכת הבסיסית של משוואות החשמל. משם נתקדם לגלים ואנרגיה.
הקורס הינו תיאורטי בעיקרו אולם אינו כולל משוואות או מתמטיקה מסובכת. העיקרון יהיה לנסות ולהסביר בשפה פשוטה רעיונות מורכבים ומופלאים שמניעים את עולמנו.
7. שם הקורס: לצעוד קדימה - אחריות ממשלתית 2048
שם המורה: רפאל ינובסקי
ברוכים הבאים לתוכנית "לצעוד קדימה" בחסות האגף למחוננים ועמותת "אחריות לישראל 2048". מטרת התוכנית: להכשיר אתכם להיות מקבלי החלטות ברמה הארצית ולצעוד קדימה על מנת להשפיע על החברה במדינה בה אנו חיים. במהלך התוכנית נפגש עם אישיים שונים ברמה עירונית, אזורית וארצית, יחד איתם ננסה לשנות ולהוביל קדימה מיזם משלנו. התוכנית מתאימה ליזמים צעירים שרוצים לשנות, שחושב להם למצוא דרכים לבעיות שמטרידות את החברה הישראלית. בנוסף, נמשיך לפעול ברמה העירונית ולהוביל את מרכז למ"ה- לימודים משחק והרצאות שיכלול עזרה והעשרה לתלמידים בעיר.
8. שם הקורס: פורצי דרך
שם המורה: פיליפ ארטשטיין
(לתלמידי כיתות ט', י' בלבד)
הסיפור של התרבות האנושית מרתק וישנם דרכים רבות לספר אותו. בהרצאות אעסוק בתרבות האנושית בעזרת נקודות ציון שחרטו אנשים יוצאי דופן. שכן, ברצף של היסטוריה האנושית, ישנם נקודות ציון, כאלו ששינו את דרכה ונוהלה של התרבות האנושית. ציוני דרך בזמן, שהיוו נקודת מפנה בתרבות האנושית. נקודות שבהם התנהלות החיים שאחרי האירועים השתנתה ללא הכר. ציוני זמן אלו משפיעים עלינו עד ליום זה. בין אם המדובר בהבנה טובה יותר של הטבע שסובב אותנו. או הבנה טובה יותר של יסודות החיים שלנו, בין אם החומריים ובין המוסריים. ההרצאות, ייסובו סביב מספר דמויות היסטוריות האחראיות לשינויים גדולים בתחומים שונים של החיים שלנו. הביוגרפיה של אותם דמויות תשמש עילה לעיסוק היסטורי מדעי של התקופה. החל ממהלך חיי היום יום כמו: הלבוש, האמונה ומזון שבכל תקופה, ועד לתיאור תרבות התקופה והגיאופוליטיקה.
9. שם הקורס: שוטטות קולנועית
שם המורה: אופיר פלדמן
הקורס יציג את מרכיביה המרכזיים של השפה הקולנועית, ובאמצעותם את האופן שבו נוצרת משמעות המושתתת על אלמנטים ויזואליים וקוליים. בנוסף, נעסוק בסוגיות תיאורטיות ואידיאולוגיות הנובעות מעצם מרכזיותו של המבט בחוויה הקולנועית, והקשורות לסוגיית הקולנוע כשפה. השוט, המיזנסצנה, העריכה הקלאסית לעומת המונטאז' הסובייטי והעריכה הצולבת, יחסי פסקול-תמונה, סוגים שונים של נרטיב, ז'אנרים ותאוריית האוטר.
10. שם הקורס: ציור מתקדמים
שם המורה: ניצן המרמן
הקורס מתאים למי שהשתתף בקורס סמסטר א' בתשע"ט. הקורס ימשיך לפתח את יכולת הציור. נעסוק בציור חופשי המאתגר את היכולת ליצירה עצמאית. לאור בקשות התלמידים נתמקד השנה בעבודה בצבע ולימוד טכניקות חדשות הן של עבודה בחומר והן של חשיבה. מבחינת ההוראה, יושם דגש רב על פיתוח חשיבה עצמאית ויצירתית. נחשף לציור עכשווי. בקורס נדון בציור מההיבט הארס פואטי – העיסוק של אמנות בעצמה. נדון באופנים שבו הציור המודע
לעצמו נוצר. נדון במשולש היחסים של צבע, מברשת ומצע, בסוגי המופשט השונים , כמו המופשט הלירי, בשאלת המסמן והמסומן בגבולות הציור במטרתו. נעסוק באמנים העוסקים בשאלת הציור: מופשט - סיי טוומבלי, פר קירקביי, דנה שוץ, ג'קסון פולוק –ציורי פעולה, מלביץ' – מותו של הציור, פול קליי, אמיל נולדה, באמנות ישראלית אריה ארוך - זאכאען, רפי לביא – ראש צבר, אביבה אורי מרחבים מדומיינים ,משה גרשוני – התפלשות בבשר הציור מבפנים.
לקראת סוף שנה נחל בתהליך עדין של ביקורות של עבודות. לסיום הקורס תוצג תערוכה של עבודות התלמידים.
11. שם הקורס: אמנות ואשליה
שם המורה: תום גל
מערכת הראיה היא מנגנון חושב, שמעלה השערות על אודות העולם שסובב אותנו. ההשערות הללו מופיעות לנגד רוחנו בצורת של תמונה, שכידוע, אינה חפה מטעויות. טעויות אלו, שחלקן משעשעות ומבדרות, אנחנו מכירים כאשליות ויזואליות. בקורס זה אנחנו נשתמש באשליות כדי ליצור אמנות. אנחנו נלמד באופן תאורטי על אופן הפעולה של מערכת הראיה, ולצד זה גם טכניקות בסיסיות של צילום ורישום. במסגרת הקורס ניצור אשליות של גודל וכיוון באמצעות צילום (פרספקטיסה כפויה). ניצור אשליות של תלת ממד בציור (פרספקטיבה ואנמורפיזם). נצייר צורות עצמים בלתי אפשריים, עצמים רב משמעיים, אשליות שונות של תנועה, ועוד.
סמסטר א'
קורסים משעה 11:30- 10:00
יש לבחור 1 מתוך 7
1. שם הקורס: סדנת מייקרים
שם המורים: נמרוד שגב, תמר גרינברג ואלי בן גד
המייקרים- באנגלית Makers הם תנועה של יצרנים פרטיים חובבי טכנולוגיה שבאמצעות כלים טכנולוגיים זמינים מעצבים ויוצרים מבנים טכנולוגיים שונים, חלקם שימושיים וחלקם למטרות אמנותיות. ניתן לייצר הכול, מרובוטים דרך אבזרי תאורה, משחקים וכלה במחשוב לביש. בקורס נלמד שיטות לבניה של חפצים משולבי מחשב, החל מדברים פשוטים וכלה ביצירות מורכבות, ככל שיאפשר לנו הזמן. הבניה תשלב שני אלמנטים מרכזיים, החלק המכאני הנדסי וחלק משולב מחשב שמבוססת על פלטפורמת ארדואינו. בסוף הקורס תבצע כל קבוצת תלמידים פרויקט גמר.
2. שם הקורס: סדנת פיתוח יישומי Windows גרפיים ב-C# (שנתי)
שם המורה: יוסי ירון
C# היא שפת תכנות שפותחה ע"י מיקרוסופט, ומיועדת לפיתוח יישומים בסביבת Windows. במהלך הסדנא נלמד כיצד להעביר את עקרונות התכנות אותם למדנו בסדנאות הקודמות (Alice / פיתוח אפליקציות ל-Android) לשפת תכנות מלאה: אובייקטים, סוגי נתונים ומשתנים, משפטי תנאי, לולאות, מערכים, בניית ממשק משתמש, גרפיקה ועוד. בסוף הסדנא נפתח משחק גרפי. הלימוד יתבצע בסביבת Windows Forms מעל Visual Studio Community 2015 של מיקרוסופט.
הסדנא מיועדת לבעלי רקע קודם בתכנות– בוגרי סדנת Alice ו/או סדנת פיתוח אפליקציות בסביבת Android.
3. שם הקורס: עיצוב בעץ
שם המורה: רותי מתתיהו
עוד משחר ההיסטוריה יצר האדם הקדמון כלי עץ קטנים כדי שילדיו ילמדו לעשות בהם שימוש כשיגדלו - יצר חניתות, קשתות. ביוון העתיקה נראה עגלות קטנות, משרוקיות ועוד.
בקורס נערוך סקירה היסטורית על צעצועי עץ בתקופות שונות במקביל נעצב ונבנה צעצועי עץ מכניים שאותם נוכל להניע ולהפעיל, יושם דגש על תהליך פיתוח משלב הרעיון ועד לשלב הביצוע.
4. שם הקורס: אובייקט מחפש משמעות
שם המורה: רעות אסימוני פלדמן
אילו אובייקטים נוצרו להרחיב את הכוחות האנושיים? מה הקשר של המצאת הנורה לתוכן?
מה לוכד חלומות לוכד? מה הקשר של פסיכולוגיה לאובייקטים? איך משתנה הופכת למזרקה ומשנה עולם? אם השאלות הללו מייצרים אצלכם עניין, מקומכם איתנו.
השיעור יעסוק במשמעויות החבויות והגלויות של חפצים הסובבים אותנו, בהקשרים תרבותיים, היסטוריים ופונקציונליים. לצד שיח על החפצים, נעבוד באופן מעשי על פרויקט אומנותי המבקש לדמיין חפצים חדשים, ולאתגר חפצים ישנים בעולם.
5. שם הקורס: גלגולי אנרגיה
שם המורה: אורן להב
בשונה ממושגי היסוד בפיזיקה ניוטונית אשר מוגדרים על פי גודלם ומיקומם במרחב, את מושג האנרגיה קשה לתאר באופן פשטני. בקורס אנו נתחקה אחר שינויי אנרגיה וגלגליהם . נעקוב אחר שינויי באנרגיה פוטנציאלית וקבלת אנרגית תנועה בין אנרגיה חשמלית לאנרגית חום וכן מעבר בין אנרגית אור לאנרגיה כימית. בקורס נלמד מושגים מתחומי הכימיה והפיזיקה נלמד מדוע לא הצליחו לייצר מכונה בתנועה מתמדת אשר אינה מאבדת אנרגיה זוהי הפרפטום מובילה. ולבסוף, ננסה להבין כיצד שימור אנרגיה משפיע על איכות חיינו.
6."לבוא לידי ביטוי" , סדנת כתיבה
שם המורה: עידית שלום
"לבוא לידי ביטוי" מעניקה לנוער הזדמנות לשים בצד את הסמרטפון על עולמו הקפיצי ולפגוש את עצמם. ללמוד להניח על הדף מילים בסדר נכון, תחילה בשטף כל מה שבא ורוצה לצאת החוצה ואחר כך בצורה מודעת ומדויקת. הסדנא נותנת הזדמנות למתנסים בה לפגוש את עצמם ללא הסחות להכיר את המחשבות שלהם כשהן מבוטאות על הנייר. ללמוד לבטא נכון את מה שחולף בראש. ללמוד לתקשר עם קורא לעניין את הקוראים בסיפור שיש להם לספר. כמו כן לומדים ממה מורכב סיפור, מבנה עלילה, מי מספר ומאיזו נקודת מבט ומתנסים בכל האלמנטים תוך כדי כתיבה בשיעור, שיחה וקריאת קטעי פרוזה.
7. שם הקורס: "במה ליצירת קולנוע" (שנתי)
שם המורה: אופיר פלדמן
מרכז "מעלות" מזמין את תלמידיו להשתתף בקורס הכולל עבודה אומנותית מעמיקה בתחום הקולנוע. את הקורס ילווה אופיר פלדמן – במאי ואומן רב תחומי – שיחשוף את התלמידים לבמה קולנועית רחבה, תוך כדי התמקדות במרכיבי שפת המדיה הקולנועית – הפריים, המיזנסצנה, הקול והקצב. בקורס זה נלמד את יסודות העשייה הקולנועית הן ברמה התיאורטית והן ברמה המעשית. התלמידים יכתבו תסריט לסרט קצר, ילהקו, יביימו, ישחקו, יצלמו, יערכו ויפיקו סרט שיוקרן במסגרת פרויקט ה"במה ליצירת קולנוע" בסינמטק, ת"א. משתתפי הקורס יצאו ליום עיון שיתקיים בסינמטק תל אביב בתאריך: 28.5.19, (הקרנת הסרטים).
8. שם הקורס: נגיעות מודרניות (לתלמידי כיתות ט' – י' בלבד)
שם המורה: פיליפ ארטשטיין
במשך אלפי שנים, המין האנושי, הסקרן מטבעו, ניסה בכל מאודו, להבין את הסובב אותו. הוא עשה זאת על ידי חשיבה רציונלית המייצרת כללים והפשטות. התוצר של החשיבה מכונה בשם : תאוריה. תאוריה היא מערך שלם ושיטתי של רעיונות המתארים ומסבירים תופעה מסוימת או קבוצת תופעות בעלות קשר. תאוריה מכילה, הרבה פעמים הגדרות בסיסיות, מספר חוקי טבע בסיסיים והגדרה של שיטה לגזור מחוקים אלה קביעות והסברים רבים על התופעות הנחקרות. ככול שתאוריה מתאימה יותר למסקנות העולות מניסויים ומתצפיות, כך היא אמינה יותר ולרוב גם שימושית יותר. לעיתים משתמשים במילה תורה אשר מתארת לעיתים תאוריה אחת ולעיתים מקבץ של תאוריות בעלות נושא משותף. דוגמאות: תורת הכבידה, תורת הספרות או תורת האישיות.
בקורס, נגע במספר תאוריות ותורות שהעשירו את המין האנושי בידע יקר מפז. כמו:
בפיזיקה – תורת האטום, תורת היחסות הפרטית והכללית, תאוריה הקינטית של הגזים ותורת הקוונטים,
בביולוגיה – תיאורית האבולוציה ותורת התא,
בגאולוגיה – תיאורית טקטוניקה של הלוחות,
בפסיכולוגיה – תורת הפסיכואנליזה.
בכל אחת מהתאוריות נדון לעומק מה הייתה החשיבה בתחום הנדון, לאורך ההיסטוריה לפני הצגת התאוריה, מי הם הדמויות שתרמו לתאוריה, כיצד התאוריה התהוותה, כמו גם את החשיבות של התאוריה לחיי היום יום שלנו – כאן ועכשיו.
9. שם הקורס: מסע אל החלל
שם המורה: אור בן גיא
הקורס מסע אל החלל, יעסוק בנושא אסטרונומיה. בקורס אנו נצא למסע במרחבי הזמן והחלל, נחזור מליארדי שנים אל העבר עד לראשיתו של היקום ונצפה קדימה מליארדי שנים אל העתיד ושם נדבר על מה יהיה עם עולמנו. נטוס בין כוכבים, גלקסיות, חורים שחורים ועוד רבים אחרים. נעבור מרחקים אדירים, ממש עד לקצה היקום, ונפגש עם מושגים מוזרים ומעניינים מחיי היום יום ומהחלל הרחוק.
בקורס נשלב בין ידע למשחק דרך יצירה והשתתפות פעילה של הילדים, נגרה את יצר הסקרנות ושאילת השאלות וכמובן תמונות עוצרות נשימה וסרטונים מרתקים ישולבו גם כן, בקיצור אסור לפספס!
9. שם הקורס: רישום מתחילים
שם המורה: ניצן המרמן
הקורס מתאים למתחילים ולמי שעברו את סמסטר ב' תשע"ט
הקורס יעבור דרך החזקת עפרון, מעברים, הצללה, נעסוק ברישום, קליטת רשמים מהחוץ פנימה והבעתם ובחיזוק קשר עין/יד. נשאף ליישור קו אחורי של יכולות כל התלמידים. נלמד טכניקות רישום בעפרון ובפחם של אובייקטים בתוך החדר ונופים בחצר בית הספר. נלמד בניית סוגי פרספקטיבות שונות, ונתרגל סוגי מבט שונים.
9. שם הקורס: קוסמות
שם המורה: תום גל
זהו קורס על קסמים ועל אומנות ההטעיה, שסובב סביב השאלה "מהם קסמים ואיך הם פועלים?" הקורס יתמקד בקסמים מסוג close-up בעיקר. זאת אומרת, לא קסמים שמחייבים במה, תפאורה ומכשור מיוחד, אלא קסמים שאפשר לבצע ללא משאבים מיוחדים, ונהוג להציגם לפני קהל קטן. אחת המטרות המפורשות של הקורס היא להכשיר את התלמידים לבצע קסמים בהצלחה, כך שיוכלו לחזור הביתה ו"להקסים" משפחה וחברים. לכן, חלק בלתי מבוטל מהקוס יתנהל כסדנת עבודה שבה תלמידים יצרו קסמים ויציגו אותם. אולם זהו קורס בין-תחומי מובהק בעל צדדים עיוניים, ונלמד בו גם מדע, פסיכולוגיה ותאטרון. אנחנו נשתמש במתודולוגיה מדעית כדי "לפצח" קסמים ולהסבירם במושגים טבעיים, בדיוק כפי שמדענים עושים. אנחנו ננסה להבין מדוע בני-אדם חווים קסמים ואשליות, ואילו נטיות פסיכולוגיות שלהם קוסמים מנצלים כדי להעצים קסמים. ולבסוף, אנחנו נלמד איך מבחינה תאטרלית גורמים לקסמים להיות אפקטיביים יותר ומרשימים יותר.
סמסטר א'
קורסים משעה 13:15- 11:45
יש לבחור 1 מתוך 7
1.שם הקורס: Toy Hacking Workshop - THW
שם המורה: תמר גרינברג, נמרוד שגב
בתוך צעצועים רבים יש מנגנונים משוכללים של אלקטרוניקה. בקורס נפרק את מנגנוני הצעצועים ונלמד כיצד ניתן להשתמש במנגנונים אלו לבניה של צעצועים חדשים או מערכות שימושיות. בקורס נלמד להתבונן על המנגנון שבצעצועים שונים, נלמד להתחבר אליו ולהפעיל אותו בדרכים חדשות באמצעות בקרי ארדואינו ובכלל.
2. שם הקורס: פילוסופיה במדע
שם המורה: יוסי מנקוביצקי
מהי ידיעה? מהו ידע אמיתי? מה נחשב לצידוק/סיבה ומה לא? מהי הוכחה? האם יש אמת אובייקטיבית? איך מגלים תאוריה מדעית? האם אנו מגלים את העולם באמצעות המדע? האם המדע מתקדם? האם משהו יכול להיות שקרי ובכל זאת מדעי? האם ישנן צורות אחרות של ידע, חוץ מהידע המדעי?
בקורס זה ננסה להתמודד עם שאלות אלה ולהבין לעומק מהו מדע, מהם הסברים מדעיים ולא מדעיים, מהו דגם החקירה המדעית, מה בין חוקי הטבע וחוקי הלוגיקה ועוד. נעסוק בהגותם של אריסטו, דויד יום, ג'ון סטיוארט מיל ואחרים.
3.שם הקורס: סדנת יסודות הרובוטיקה (מתחילים)
שם המורה: יוסי ירון
במסגרת הסדנא נלמד את יסודות הרובוטיקה, ונתנסה בבנייה ובתכנות של רובוטים המבצעים פעולות שונות, תוך שימוש בערכות רובוטיקה מודולריות של Lego Mindstorms המשלבות בקר ממוחשב, תוכנת בקרה גרפית, חיישנים שונים ומנועים. בסוף הסמסטר נקיים תחרות "סומו רובוטים" בין תלמידי הקורס (לפי בחירתם). לימודי הרובוטיקה דורשים ומפתחים מיומנויות רבות הנדרשות ורלוונטיות לשוק העבודה בעידן הידע - התמודדות עם פתרון בעיות מורכבות, יצירתיות, עבודה בצוות, תכנון, לימוד עצמאי ועוד.
4.סדנת הממציאים
שם המורה: אלי בן גד
לימוד עושים על משהו קיים, אך המצאה היא רעיון חדשני - אז איך אפשר ללמוד להיות ממציא ?, בסדנה נעבור יחד כצוות, תלמידים עם איש פיתוח וממציא, את נתיב ההמצאה דרך התחום הרחב והחביב של משחקים ומשחקי לוח בעיקר . נתחיל בפיתוח חידושים שנציע במשחק קיים- נעלה רעיונות בסיעור מוחות, נערוך, נמיין, נתמקד ונבנה דגמים. נמשיך בפיתוח רעיונות למשחקים מקוריים משלב החשיבה ועד לבניית התוצרים ונלמד על שלבי היזמות שעובר הממציא עם המצאתו.
5. שם הקורס: מכימיה אורגנית לביוכימיה
שם המורה: אורן להב
בקורס נלמד על יסוד, יוצא דופן, בטבלה המחזורית אשר סביבו נבנה ענף כימיה חדש, זהו הפחמן. נלמד על מולקולות וחומרי טבע אשר הפחמן נמצא במרכזן ומקנה להן את עיקר תכונותיהן . נלמד על סוכרים סוגיהם ותפקידם בטבע ובגוף האדם. נלמד על שמנים ושומנים על חומצות אמיניות וחלבונים, על חשיבותם לייצור חיי וכיצד המצאותן במזון משפיעות על ייצובו וטקסטורה. נלמד על תגובות כימיות המתרחשות בשינויי טמפר' והשפעתם על המבנה הכימי של המזון ועל טעמו. נבצע ניסויים שונים בהם נבחן מולקולות ייחודיות בשם אנזימים אותן נפיק משמרים ואצות, ונעקוב אחר פעילותם במעבדה.
נצפה בייצור חמצן על ידי אצות כתלות בסביבה הכימית. נייצר סבונים מוצרי קוסמטיקה וג'ל לשיער מחומר אלה. ניגע בתחום הבישול המולקולרי תוך כדי שנרקח סוכריות ג'ל וקרמל, קאוויאר צמחי וחלבה ואפילו מרשמלו וקרמבו מולקולרי.
6. שם הקורס: "פלייליסט" – כתיבה יוצרת
שם המורה: עידית שלום
בסדנא נשמע, נצפה בקליפים ונהנה ממוזיקה טובה, נלמד מאיפה באים השירים ולמה אנחנו אוהבים אותם. נלמד ממיטב המוזיקאים בארץ ובעולם, נגלה מה עומד מאחורי השירים, מה הופך שיר לבן אלמוות? ניצור יחד "פלייליסט" קבוצתי, נגלה ממה בנוי שיר אהבה לקבוצת כדורגל? מוזיקה של פעם, מוזיקה של היום, מה מדבר אל כל הדורות? ניצור שירים ביחידים ובקבוצות בכתה ומחוצה לה. נבדוק מה הקשר בין קניון, עיוורון, מוזיאון וצילומי וואן שוט לשירים?
6. שם הקורס: כלכלה – "כסף מסובב ת'עולם"
שם המורה: רן מאיר
השקעות הן ביטוי לתהליך, בו אנשים שמים כספם במיזם מסוים או קרן, על מנת להרוויח בעתיד כסף נוסף. האם למשל, נכון להשקיע את כספי הפרטי או שמא נכון לקחת הלוואה (אותה צריך להחזיר עם ריבית) ולהשקיע דווקא אותה ? התשובה אולי תפתיע אתכם. רוצים הפתעות נוספות? בבקשה:
איך הביאה הכלכלה למהפכה הצרפתית, מה קשור הראם (בעל החיים) לכסף?, איך קשור הקנס לאימפריה הרומית ועוד ועוד ועוד....
כדי להבין ״כלכלה״, או, כיצד פועלים כוחות השוק, וכיצד תראה הכלכלה בעתיד, הצטרפו אלינו לקורס ״כסף מסובב ת׳עולם״.
נלמד על תקציב ותזרים, בנק ישראל או בנקים מרכזיים, מיסוי ומימון, שערי חליפין, השפעות כלכליות על אירועים הסטוריים (האמת שמאחורי האירוע), בלוקצ׳יין ועוד...
במפגשים נלמד כיצד הכסף משפיע על כל התהליכים החברתיים ואף תפרסמו עיתון כלכלי משלכם ב״מעלות״ בו אתם תהיו בעלי הטור והפרשנים.
9. שם הקורס: מסע אל החלל
שם המורה: אור בן גיא
ראה תקציר עמוד ...
10. שם הקורס: במה מחוננת לתאטרון
שם המורה: אירית קוסובר
כמה פעמים רציתם לעמוד על במה , לפני קהל ...ולא העזתם ? כמה פעמים כשכבר העזתם, היה לכם את הקול הקטן והמעצבן הזה בראש ,שלא נתן לכם להנות ולהיות ?!
אז אני מחכה לכם עם סדנת משחק ותאטרון חוויתית . סדנא שבה נלמד לשבור מחסומים , ניגע במעמקי נפשנו , נשתטה , ניכשל ,נצליח , נשבור את הגבולות של עצמנו .
נגלה עולמות חדשים , במשחק , יצירה , תנועה וכתיבה , ניצור דמויות ונלמד איך להפיח בהם חיים. נבין מה הסיפור "בלהיות או להיות " , נכיר את עוצמת החוויה והיצירה הקבוצתית , ובעיקר נעמיק את ההכרות של מי אנחנו, בתוך כול התהליך המופלא.
כול אלו , יכינו אותנו ,לשיאו של התהליך, יצירה משותפת שלנו , על בימת הבימה .
הקורס כולל עבודה משולבת עם הפרוייקט הארצי "במה מחוננת לתאטרון" ויכלול שני מפגשים בתאטרון הבימה .
6.11.18 – יום עיון בהבימה - 12:00-17:00
30.4.19 – הצגת תוצרים בהבימה 12:00-17:00
9. שם הקורס: איור
שם המורה: ניצן המרמן
נעשה שימוש ונלמד איור בטכניקה של רישום מומצא - טכניקת איור המלמדת בנייה של גופי תלת- מימד וראייתם בתלת-מימד ומההיבט הפיסולי שלהם. בטכניקה זו של רישום מומצא, בלא להזדקק למודל אמתי, יוכלו התלמידים לעשות שימוש בתכנון ומימוש חשיבה מרחבית. נלמד לצייר גוף ופנים ואובייקטים אחרים ללא מודל או תמונה.
10. שם הקורס: לוגיקה ופרדוקסים (לתלמידי כיתות ט' – י' בלבד)
שם המורה: תום גל
קורס זה הוא מבוא קצר מאוד ללוגיקה, ולחלק מהשימושים שלה בפילוסופיה, מתמטיקה ופיסיקה. תחילה נלמד באופן פורמלי מהי הוכחה, ובמה היא שונה מטיעון משכנע שפונה לרגש. כמו כן, נלמד על טעויות טיעון, ועל האופן שבו נחלצים מהוכחות אבסורדיות (שאנחנו מכנים בשם פרדוקסים). לאחר מכן, נצא ללמוד הוכחות ופרדוקסים חשובים, ודרכם נכיר סוגיות תיאורטיות חשובות בפילוסופיה, מתמטיקה ופיסיקה. חלק מהסוגיות יעסקו בשאלות הבאות: האם הזמן ממשי? מהו מספר? האם יתכן ש 1=2? האם קיים משהו אינסופי? האם אלוהים קיים? האם מחשב יכול להיות מודע לעצמו? האם ידע מדעי הוא אמיתי או מבוסס? ועוד. הקורס הוא בעל אופי עיוני, ומתאים למי שאוהב לפתור בעיות, נהנה מחשיבה תיאורטית ומוצא עניין בדיונים ופולמוסים.